3 Different ways to do your Back Ochos
3 Διαφορετικοί τρόποι να κάνετε τα πίσω ότσος (ochos)

Πάρα πολλοί από εμάς, χορεύουμε Τάνγκο πολλά χρόνια, για σκεφτείτε το…όνειρο!

Σε αυτά τα χρόνια της ενασχόλησης μας με το Τάνγκο πιθανώς να έχουμε ακολουθήσει διαφορετικές σχολές, δασκάλους, τεχνικές και στυλ.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, όλοι κάποια στιγμή ακούσαμε: ¨(…)αυτό είναι το πραγματικό, αυθεντικό Τάνγκο…¨ ή ¨(….) ΌΧΙ! μην κάνεις τα ότσος έτσι. ΕΤΣΙ πρέπει να κάνεις τα ότσος” και άλλα πολλά.

Η όλη κατάσταση μας έχει οδηγήσει σε μια προσπάθεια να καταλάβουμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να εκτελέσουμε τα οχτάρια (Ochos), και κάθε φορά νιώθουμε ότι ξεκινάμε από την αρχή. Άντε ξανά μανά να μάθουμε την “σωστή” τεχνική και να αλλάξουμε (όσο αυτό είναι δυνατό) τον τρόπο που χορεύουμε.

Μέχρι που αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε, ότι αρκετοί από τους τρόπους που δοκιμάσαμε είναι σωστοί. Ότι δεν υπάρχει μόνο ΕΝΑ ΑΛΗΘΙΝΟ ΤΑΝΓΚΟ. Το Τάνγκο βέβαια είναι ένα, οι επιλογές μας είναι πολλές.

Την αλήθεια αυτή, προσπαθούν αρκετοί δάσκαλοι, να μεταφέρουν στους μαθητές τους. Η ουσία της είναι ότι θα πρέπει να βρείτε την κοινή βάση που ενώνει αυτά που σας διδάσκουν και να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε περισσότερες επιλογές για τους ευατούς σας. Κρατώντας το χορό σας φρέσκο και την πρακτική σας διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα.

Λοιπόν παρακολουθείστε το παρακάτω βίντεο και διαβάστε τις παρατηρήσεις:

Μερικές συμβουλές για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε με την άσκηση

Καθοδήγηση της κίνησης από το σταθερό πόδι (standing leg)
Χωρίς Προβολή

Προσέξτε ότι εδώ καθώς πάμε κατευθείαν στο πίσω βήμα, κάνουμε έκταση του ελεύθερου ποδιού και ΟΧΙ προβολή.

Δώστε προσοχή στο σταθερό πόδι. Παρακολουθείστε την μικρή ταλάντευση (swing) των γοφών που οδηγεί στην έκταση. Πως συμβαίνει αυτή η διακριτική ταλάντευση (swing).

Καθώς στεκόμαστε, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το βάρος μας πέφτει πάνω στην καμάρα του ποδιού μας και όχι στη φτέρνα μας ή στα δάχτυλα μας.

Όταν στέκεστε, προσπαθήστε να νιώσετε την σχέση μεταξύ της φτέρνας σας, του γονάτου και του γοφού.

Photo credit: polapix via Foter.com / CC BY-NC-SA

Ξεκινήστε με το να πιέσετε τη φτέρνα ΚΑΤΩ προς το πάτωμα, και να επιτρέψετε σε αυτή την κίνηση να κινήσει το γόνατο, τους γοφούς και το ελεύθερο πόδι σας.

Κάντε το βήμα, νιώθοντας ότι καθώς αλλάζετε βάρος από το ένα πόδι στο άλλο, και τα δυο πόδια έχουν ευθύνη άρα και τα δυο δουλεύουν εξίσου σε αυτή την φάση.

Όταν φθάσετε στο νέο σας άξονα, καθορίστε ξανά τη γραμμή μεταξύ της φτέρνας σας και του γοφού. Αρχίστε να στρέφετε τη φτέρνα σας γύρω, παρασέρνοντας το γόνατο, τον γοφό και το ελεύθερο πόδι σας μαζί του.

Μετά από μερικές επαναλήψεις, και αφού νιώσετε πιο ασφαλείς, προσπαθήστε να βρείτε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του κάτω και του επάνω μέρος του σώματος. Πως η όλη αυτή κίνηση επηρεάζει το πάνω μέρος του σώματος σας και πως αυτό (σώμα) αντιδρά;


Με Προβολή

Εστιάστε στο πως προβάλουμε το πόδι σας πριν κάνει το βήμα.

Πρώτα θα φθάσουμε στην προβολή και μετά θα κινηθούμε στο πίσω βήμα.

Ακολουθούμε τους ίδιους κανόνες και εδώ, θα πρέπει όμως να βρείτε μια ισορροπημένη μετάβαση από την προβολή ως ξεχωριστή κίνηση στο βήμα και μετά στο πίβοτ.

Αυτή τη φορά θα κάνουμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Αρχικά ας δούμε ποια είναι τα κοινά στοιχεία:

*Είμαστε ακόμα πάνω στην καμάρα του ποδιού όταν στεκόμαστε.

**Ακόμα ξεκινάμε την κίνηση με το να κινούμε τη φτέρνα (τακούνι) ΚΑΤΩ προς το πάτωμα, προσκαλώντας με αυτόν τον τρόπο το γόνατο, τους γοφούς και το ελεύθερο πόδι να κινηθούν ανάλογα.

***Το πίβοτ θα γίνει επίσης με τον ίδιο τρόπο, με το να οδηγήσετε τη φτέρνα σας γύρω από τον άξονα κατευθύνοντας την κίνηση των γοφών και του ελεύθερου ποδιού.

ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΟΧΗ!: Για να κάνουμε το βήμα πρέπει να περάσουμε από την προβολή, για την οποία λυγίζουμε το γόνατο. Έτσι έχουμε:

Η φτέρνα του σταθερού ποδιού κινείται προς τα κάτω --> Το γόνατο λυγίζει --> Ο γοφός κινείται προς τα πίσω --> Φθάνουμε στην προβολή --> Σπρώχνουμε προς τα πίσω για την αλλαγή του βάρους. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της αλλαγής του βάρους και τα δυο πόδια είναι ενεργά όταν περάσετε τη μέση της κίνησης και μέχρι να φθάσετε στο νέο άξονα σας.


Καθοδήγηση της κίνησης από το ελεύθερο πόδι (free leg)
Χωρίς Προβολή

Όπως και πριν, θα πρέπει να ευθυγραμμίσετε την φτέρνα σας, με το πάνω μέρος του ποδιού σας. Εδώ όμως κινείστε την ελεύθερη φτέρνα σας προς τον γοφό σας και επιτρέψτε στα δάχτυλα των ποδιών σας να γλιστρήσουν προς τα πίσω, με την άκρη των νυχιών σας να ακουμπούν το πάτωμα και εκτείνεται το ελεύθερο γόνατο.

Προσπαθήστε να παραμείνετε σταθεροί στον άξονα σας ενώ κινείτε το ελεύθερο πόδι σας, μέχρι την πλήρη έκταση του γονάτου και μετά αλλάξτε βάρος, δημιουργώντας ένα ντόμινο από την έκταση του ελεύθερου ποδιού στους γοφούς και τέλος στο σταθερό πόδι.

Και εδώ όπως και πριν καθώς αλλάζετε βάρος και τα δυο πόδια μοιράζονται την κίνηση και γι αυτό το λόγο είναι και τα δυο ενεργά.

Καθώς βρίσκετε τον άξονα ισορροπίας σας ΠΡΟΣΕΞΤΕ: Το άλλο πόδι είναι ΤΩΡΑ το ΕΛΕΥΘΕΡΟ πόδι. Η κίνηση και το pivot θα κατευθυνθούν από το ελεύθερο πόδι.

Για να συλλέξετε τα πόδια σας, οδηγήστε το ελεύθερο πόδι σας προς τα πίσω, από την ελεύθερη φτέρνα σας μέχρι επάνω στο γοφό σας.

Επειδή, χρειαζόμαστε μια ενεργή φτέρνα και ένα δυνατό ελεύθερο πόδι, για να εκτελέσουμε το πίβοτ.


Με Προβολή

Θα αρχίσετε με τον ίδιο τρόπο, κινώντας το ελεύθερο τακούνι-φτέρνα, μετά τον αστράγαλο, μετά το γόνατο και τέλος το γοφό . Αλλά αφού εκτείνετε το γόνατο, δεν θα αλλάξετε βάρος. Αντί αυτού, θα συνεχίσετε την κίνηση προς τα πίσω από τους γοφούς και τότε θα ΛΥΓΙΣΕΤΕ το σταθερό γόνατο.

Εδώ προσέξτε ΝΑ ΜΗΝ σπρώξετε με το σταθερό πόδι μετά την προβολή σας.

Φθάστε στην αλλαγή βάρους, κινώντας τα δάχτυλα του ελεύθερου ποδιού πίσω. Ακριβώς σαν κάποιος σας τραβάει το πόδι προς τα πίσω.

Προβολή --> Ολίσθηση --> Βήμα --> Πίβοτ


Από τον επάνω κορμό του σώματος

Παρατηρήστε εδώ ότι υπάρχει μια χρονική διαφορά, μεταξύ τη κίνησης του κορμού και του κάτω μέρους του σώματος.

Πριν, ξεκινήσαμε την κίνηση από τα πόδια και την μεταφέραμε προς τα πάνω—στον κορμό.

Τώρα ας δώσουμε έμφαση στον κορμό. Ιδιαίτερα στο ύψος των πλευρών μας. Θα πρέπει να νιώθετε ότι η κίνηση ξεκινάει από το μέσο της περιοχής των πλευρών σας, το οποίο βρίσκεται και πολύ κοντά στο κέντρο του σώματος σας.

Καθώς στέκεστε, επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας για να ξεκινήσετε. Νιώσετε τους πνεύμονες σας να μεγαλώνουν, να γεμίζουν πνοή, αλλά προσέξτε να μη χάσετε αυτή την έκταση στους πνεύμονες και στον κορμό όταν εκπνεύσετε.

Μετά από μερικές ανάσες, θα παρατηρήσετε ότι μια μικρή αλλαγή στην θέση του κορμού, μπορεί εύκολα να σας οδηγήσει σε μια αλλαγή βάρους.. Αφήστε την να γίνει χωρίς όμως να υπερβάλετε.

Όταν φθάσετε στο μέσο του βήματος σας διατηρήστε την ενέργεια που έχετε στο πάνω μέρος του σώματος, μην αφήσετε τα πόδια σας να σας καθοδηγήσουν. Χωρίς να υπερβάλετε φυσικά.

Όταν βρεθείτε στον νέο άξονα σας ΠΡΙΝ πριν μαζέψετε το πόδι σας, αρχίστε να στρίβετε τον κορμό σας.

Αρχίστε να στρέφετε το πάνω του σώματός σας. Επιτρέψτε στους γοφούς σας να αντιδράσουν σε αυτό. Για παράδειγμα μόλις το πάνω τμήμα του σώματος σας αρχίζει να στρίβει προς τα δεξιά, θα νιώσετε ότι και οι γοφοί σας έχουν την τάση να ακολουθήσουν προς την ίδια πλευρά. Αφήστε αυτή η κίνηση να οδηγήσει το ελεύθερο πόδι προς τα μέσα και ολοκληρώστε το ότσο σας, στρέφοντας την σταθερή φτέρνα σας γύρω από τον άξονα σας. Προσέξτε, εδώ δεν θα πρέπει να υπερβάλλετε με το στρίψιμο των γοφών, αλλά θα πρέπει να μεταφέρετε αυτή την στροφή στο ελεύθερο πόδι και μετά στη φτέρνα του σταθερού ποδιού.

Συγκεντρωθείτε ώστε να βρείτε την σχέση μεταξύ του επάνω και του κάτω μέρος του σώματος.

Γενικά όπως και σε άλλες ασκήσεις, η αναπνοή σας είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει στο συγχρονισμό αλλά και στο να είστε χαλαροί αλλά χωρίς να χάνετε τον έλεγχο.

Άσχετα με το πόσο συχνά κάνετε τα οχτάρια (ochos), δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ανακαλύψει κάτι το καινούργιο σχετικά με την κίνηση και το σώμα σας. Τέλος, προσέξτε: Εδώ αρχίζουμε με σπειροειδή κίνηση από κάτω προς τα πάνω και κλείνουμε με μια σπειροειδή κίνηση από πάνω προς τα κάτω.

Google+0
Google+
http://2tango.gr/tango-the-dance/mathimata/advices-tips/ochos/3-different-ways-back-ochos
YouTube0
YouTube
Instagram0
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.