Τάνγκο Εναγκαλισμός-Tango Embrace (Μέρος 1ο)

Ο εναγκαλισμός στο Τάνγκο ίσως είναι το Α και το Ω της όλης διαδικασίας.

Ο σωστός εναγκαλισμός ιδιαίτερα στην αρχή του χορού προσθέτει το αλάτι και το πιπέρι στον δεσμό που δημιουργείται στο ζευγάρι κατά την διάρκεια μιας τάντα, και ίσως είναι και αυτό που μένει στην ανάμνηση του μετά το τέλος της.

Βέβαια, για την παγκόσμια αγκαλιά (εναγκαλισμό) του τάνγκο καλύτερα να αφήσουμε να μιλήσουν οι εμπειρίες των άλλων…….

Ανώνυμος

΄΄….ο εναγκαλισμός στο Τάνγκο ανοίγει και κλείνει όπως ένα μπαντονεόν….΄΄

Café Periódico del Tango

Αρχίζοντας τον εναγκαλισμό

Το πρώτο βήμα είναι η ήρεμη, απαλή κίνηση προς τον εναγκαλισμό του άλλου. Μια αίσθηση ηρεμίας εκπέμπεται από τον καβαλιέρο προς την ντάμα, το μήνυμα που πλανάται στον αέρα απλό, “…έλα προς τα εμένα, μη φοβάσαι, εμπιστέψου με…”. Ο καβαλιέρος πρέπει να αισθανθεί ότι η ντάμα έχει βρει τη θέση της στον εναγκαλισμό πριν αρχίσει την κίνηση. Καβαλιέροι, προσέξτε εάν ξεκινήσετε την κίνηση πριν η ντάμα σας βρει την θέση της στον εναγκαλισμό, τότε το άβολο ξεκίνημα τη χορού θα γίνει αισθητό και από τους δυο. Μια απότομη, αιφνιδιαστική αρχή δεν είναι και το καλύτερο ξεκίνημα για τη συνέχεια της τάντα.

Για τους καβαλιέρους

Είναι πολύ σοβαρό να δημιουργήσετε ένα κλίμα ηρεμίας για τον χορό. Ο δάσκαλος Javier Rodriguez κάποτε είχε πει σε ένα μάθημα του, ότι ο καβαλιέρος θα πρέπει να κρατάει την ντάμα στην αγκαλιά του κατά τη διάρκεια του χορού όπως κρατάμε ένα μωρό.

Τι εννοούσε άραγε με αυτή την αναλογία;

Ας σκεφτούμε για λίγο πως θα είναι η αίσθηση. Θα κρατούσαμε ένα μωρό με ασφάλεια στα χέρια μας, αλλά όχι με νευρικό τρόπο. Παρόλα αυτά το κράτημα είναι απαλό, καθώς δεν μπορούμε και φυσικά ούτε θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα περίεργο κράτημα πάνω στο μωρό.

Κατά τη διάρκεια του χορού, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα άνετο περιβάλλον, και όχι να ταρακουνήσουμε το μωρό μας με ξαφνικές ακατανόητες κινήσεις. Το μωρό μας τώρα αισθάνεται ασφαλής και ευτυχισμένο. Με τον ίδιο τρόπο και οι καβαλιέροι θα πρέπει να πράξουν για τις ντάμες τους.

….Καβαλιέροι, μην πέφτετε με τα μούτρα στις ντάμες σας, κατά τη διάρκεια του διαλύματος μεταξύ των τραγουδιών σε μια τάντα (tanda). Ο χορός τελειώνει όταν τελειώσουν τα τραγούδια, και τότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κάνουμε την κοινωνική κουβεντούλα που είχαμε κατά νου, ειδικά αφού μια milonga είναι και μια κοινωνική ευκαιρία να γνωριστείτε με την ή τον παρτενέρ σας.

Για τις ντάμες

Κυρίες μου, θα πρέπει πάντα να θυμάστε ότι ο καβαλιέρος έχει αρκετές ευθύνες για να προσπαθήσει να σας οδηγήσει σε έναν απολαυστικό χορό, και βέβαια αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο όσο νομίζετε. Το βασικό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι θα πρέπει να παραμείνετε χαλαρές κατά την διάρκεια του εναγκαλισμού, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το σώμα σας θα μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα ζελέ. Εννοείτε ότι θα βρίσκεστε σε τέτοια στάση ώστε οι βασικοί μυς σας που υποστηρίζουν τις κινήσεις σας θα είναι σε εγρήγορση. Αλλά, προσέξτε οποιαδήποτε ένταση ή νευρικότητα σας εύκολα μπορεί να μεταδοθεί στον καβαλιέρο και απλά να του κάνει την δουλειά δυσκολότερη. Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα κατά τη διάρκεια του εναγκαλισμού και ισχύει και για τις δυο πλευρές.

Τελειώνοντας τον εναγκαλισμό

Το τελείωμα του εναγκαλισμού αποτελεί τον φυσικό και αμοιβαίο διαχωρισμό του ζευγαριού και φυσικά δεν υπάρχει κάτι μεμπτό ή περίεργο σε αυτόν. Μια φορά…χόρεψα μια τάντα με κάποιον σε μια μιλόνγκα, ο οποίος δυστυχώς είχε ένα πολύ άβολο ή αν θέλετε άσχημο τρόπο να εγκαταλείπει τον εναγκαλισμό πολύ γρήγορα, ένιωσα ότι είχαμε χωρίσει από τον χορό πολύ πριν τελειώσει το τραγούδι…Σίγουρα είναι πιθανό να νιώσετε πολλά πράγματα για τον χορευτικό σύντροφο σας κατά τη διάρκεια του χορού. Η συνολική εικόνα που έλαβα από τον συγκεκριμένο καβαλιέρο ήταν ότι η ντάμα είναι ένα μέσο απλά για να χορέψει τάνγκο και βασικά αυτό δεν είναι και η καλύτερη σκέψη που μπορείς να κάνεις.
Οι τελικές σκέψεις μου για τον εναγκαλισμό είναι: Αν κάποιο ζευγάρι επιλέξει να χορέψει με κλειστό εναγκαλισμό αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα υπάρχει και κάποια σχέση. Ο εναγκαλισμός στο τανγκό είναι αυτό το οποίο δίνει ο ένας στον άλλο αλλά και στον χορό και δεν έχει καμιά σχέση με την στάση, αλλά με την αίσθηση.

Tina Tangos

Αγκαλιάστε το πρόσωπο

Ενσυνείδητα όταν προσέρχομαι σε έναν Τάνγκο εναγκαλισμό με κάποιον καβαλιέρο ακολουθώ τη φιλοσοφία η οποία λέει να αγκαλιάσω το πρόσωπο, το άτομο, να αγκαλιάσω αυτό που είναι αυτό το άτομο. Πραγματικά τους ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ. Με αγάπη. Πραγματική αγάπη. Απλά παραδίνομαι άνευ όρων και δίνω τον εαυτό μου και την καρδιά μου σε αυτούς, χωρίς ερωτήσεις, χωρίς τίποτα άλλο. Δεν το έκανα πάντα αυτό…πολλές φορές απλά κυνηγούσα ένα φάντασμα ξεχνώντας μερικές φορές να αγαπήσω το πρόσωπο που κρατούσα στα χέρια μου…Απλά αγαπήστε τους.

Πραγματικά δεν ήξερα πια θα ήταν η αντίδραση, δεν ήξερα αν οι καβαλιέροι θα ήταν ικανοί να διαχειριστούν μια γυναίκα η οποία θα άπλωνε τα χέρια της γύρω από αυτούς, με αυτήν την άνευ όρων παράδοση. Αλλά ξέρετε κάτι, δούλεψε μια χαρά…Κάθε φορά ένιωθα τον εναγκαλισμό και τη ζεστασιά που επέστρεφε αντίστοιχα σε μένα.

Πραγματικά αισθάνθηκα ότι μοιραζόμουν κάτι τι εξαιρετικό με τον άνδρα που είχα στα χέρια μου. Για πρώτη φορά…απλά εγκατέλειψα όλες τις προσδοκίες μου, όλους του δισταγμούς, όλες τις σκέψεις του στυλ “…δεν είμαι στο Buenos Aires άρα δεν θα υπάρχει πραγματικό συναίσθημα”, και πραγματικά συγκεντρώθηκα στον άνθρωπο με τον οποίο χόρευα.

Είπα στον εαυτό μου. “Αυτή τη στιγμή χορεύω με αυτόν τον άνδρα. Θα τον αγκαλιάσω και θα αγαπήσω τα πάντα από αυτόν. Θα αγκαλιάσω τη φιλία μας καθώς χορεύουμε, και θα σκεφτώ όλα τα πράγματα τα οποία μοιραστήκαμε όλο τον καιρό που είμαστε μαζί. Θα χορέψω την αγάπη που νιώθω γι’αυτόν σαν φίλο…θα κρεμαστώ πάνω του”.

Θα κρεμαστώ από πάνω του και αυτός θα μου το ανταποδώσει 100%, με έναν τρόπο που ποτέ δεν έχω ξαναβιώσει από αυτόν.
Και αυτό συμβαίνει με κάθε άνδρα. Και κάθε φορά πραγματικά εστιάζω στο ποιος ήταν αυτός, τι είχαμε μοιρασθεί, πόσο πολύ τον αγαπούσα εκείνες τις στιγμές. Και επειδή τυγχάνει να είμαι εγώ, κάθε φορά προσπαθώ να δώσω λίγο από τον αργεντίνικο εαυτό μου στον εναγκαλισμό μου…..

Tango e Vita

Abrazo, τρόποι για εναγκαλισμό

Η ηρεμία στην ψυχή είναι η μαγεία. Σε καθιστά γνώριμο με το τι μπορεί να κάνει το σώμα σου και πως αυτό επηρεάζει το περιβάλλον γύρω από εσένα. Μετά θα πρέπει να κοιτάξετε εσωτερικά σας και να διαλέξετε τις αξίες οι οποίες είναι αληθινές και ταιριάζουν στην ψυχοσύνθεση σας.

H αποσύνδεση είναι μια ικανότητα αποφυγής των φυσικών λόγων που πιθανώς να σας κάνουν να νιώθετε άβολα. Είναι σαν να δημιουργείτε ένα νησί μέσα στη ροή ενός ποταμού. Ένα ποτάμι το οποίο ρέει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα κάθε μέρα και μέσα στο οποίο θα πρέπει δυστυχώς να προσαρμοζόμαστε στη ταχύτητα του και τη ροή του. Η μουσική επίσης μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί σαν ένα ποτάμι, μια ροή από νότες. Ο χορευτής θα πρέπει να ακολουθεί με τους μηχανικούς χρονικούς χτύπους ενός μετρονόμου. Η μουσική έχει επίσης τη δύναμη να έρχεται σε επαφή να μιλάει με τον εαυτό σας με την εσωτερική σας συναισθηματική σας κατάσταση. Όταν συγκεντρωθείτε πλήρως στη μουσική, ένα σύνολο συναισθημάτων θα αρχίσει να έρχεται στην επιφάνεια, αντικαθιστώντας τη φυσική εικόνα που έχει ο ένας για τον άλλο με μια συναισθηματική η οποία πηγάζει από τη μουσική, τον εναγκαλισμό και την ευχαρίστηση των κινήσεων. Αν κάποιος μάθει να ηρεμεί, το σώμα θα αναλάβει τον κύριο λόγο στη κίνηση, εκτελώντας τις φιγούρες με φυσικότητα, ευκολία και γρηγοράδα. Η ηρεμία βελτιώνει την ικανότητα της εκτέλεσης χωρίς κάποια προφανή προσπάθεια. Ένας εναγκαλισμός θα πρέπει να διαθέτει αυτό που περιγράφεται ως ήρεμη αρμονία.

Είναι ένα νησί μέσα στη ροή του χρόνου, μέσα στη ροή της μουσικής.

Janis Kenyon @ ToTango

Πλησιάζοντας το στυλ του πραγματικού Μιλογκέρο ( Miloguero Style)

Αυτό που με ευχαριστεί όταν χορεύω σε στυλ Miloguero είναι ότι στον εναγκαλισμό του νιώθω αυτή την πανέμορφη σύνδεση μεταξύ του παρτενέρ μου και της μουσικής. Νιώθω ότι χορεύει για εμένα και με εμένα, αφήνοντας μου χώρο να χορέψω και εγώ.

Καθώς μαθαίνω τους στίχους του τάνγκο , αρχίζω να καταλαβαίνω τι σημαίνει να νιώθει κάποιος πραγματικά το τάνγκο, παρά απλά να απολαμβάνει την πανέμορφη μουσική.

Ο μιλονγκέρο φίλος μου λέει, ότι το Τάνγκο χωρίς στίχους είναι ρομαντικό, αλλά οι στίχοι του είναι συναίσθημα

Κυρίες να είστε έτοιμες να κάνετε κάποια προσαρμογή με το κεφάλι και τα χέρια σας όταν χορεύετε σε στυλ milonguero. Εάν έχετε συνηθίσει να χορεύετε σε στυλ salon με το κεφάλι σας γυρισμένο δεξιά και το αριστερό χέρι σας στο χέρι ή την πλάτη του παρτενέρ σας, θα πρέπει να κάνετε μια αλλαγή αν θα χορεύατε στο Μπουένος Άιρες.
Κάνοντας μια απλή έρευνα σε αρκετές milongas, πάνω στο πόσες γυναίκες χορεύουν με το στυλ milongueros, δηλαδή το κεφάλι προς τα δεξιά, ανακάλυψα ότι πολύ λίγες το κάνουν. Κάποιοι milongueros θα σας ζητήσουν με μεγάλη ευγένεια να αλλάξετε την κατεύθυνση του κεφαλιού σας, έτσι ώστε να μπορούν να ελέγχουν τη πίστα και να μπορούν να χορέψουν με τον πιο εύκολο τρόπο που μπορούν.

Στις milongas του Buenos Aires όπου χορεύω, το 99% των γυναικών κρατάνε το κεφάλι τους σε ευθεία κοιτώντας πάνω από τον ώμο του άνδρα με τον αριστερό βραχίονα τους να είναι περασμένος ολόκληρος γύρω από τον λαιμό του έτσι ώστε το χέρι τους να ακουμπάει κάπου πάνω από τον αριστερό ώμο του. Με αυτόν το τρόπο ο αριστερός αγκώνας σας δεν εξέχει από τον ώμο του, πράγμα που σε μια στριμωγμένη πίστα θα ήταν πρόβλημα, για να μην πω επικίνδυνο.

Όταν ο αριστερός σας βραχίονας βρίσκεται στη σωστή γωνία, υπάρχει πιθανότητα να τραυματίσετε τους άλλους. Αλλά από την άλλη φροντίστε να μην κρεμαστείτε στο λαιμό του παρτενέρ σας, ρίχνοντας εκεί όλο το βάρος σας, πράγα που θα τον δυσκολέψει πάρα πολύ.

Υπάρχουν τρείς θέσεις για το κεφάλι της γυναίκας:
1. Το αριστερό μάγουλο σας στο δεξί μάγουλο του παρτενέρ σας (salon style).
2. Η δεξιά πλευρά του προσώπου σας στη δεξιά πλευρά του προσώπου του παρτενέρ σας (milonguero style)
3. Η Μύτη σας και το κούτελο στη δεξιά πλευρά του προσώπου του (εναλλακτικό milonguero style)

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις βασικές θέσεις με τον παρτενέρ σας και παρατηρήστε ότι μπορείτε να σταθείτε κατευθείαν μπροστά στον παρτενέρ σας με το κεφάλι στη θέση #2. Ωστόσο στη θέση #1, μπορείτε να είστε σε θέση V με το σώμα σας σε κάποια σχέση με το δικό του, θέση καταλληλότερη για το salon style αλλά όχι για το milonguero style.

Το milonguero style χορεύεται σε στενό εναγκαλισμό ο οποίος δεν μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια του χορού. Και οι δυο έχετε το βάρος σας πάνω στα πόδια σας και διατηρείτε τη δική σας ισορροπία. Υπάρχει σωματική επαφή από το κεφάλι μέχρι τη μέση. Δεν συμφωνώ ότι μια ντάμα θα πρέπει να γέρνει πάνω στον παρτενέρ της σε αυτό το στυλ. Ίσως κάποιες έβγαλαν αυτό το συμπέρασμα παρατηρώντας κάποιους άνδρες με επιπλέον κιλά στη κοιλιά, οι οποίοι χόρευαν με …. αδύνατες γυναίκες οι οποίες χρειάζονταν να αλλάξουν τη θέση του σώματος τους για να προσαρμοστούν στο σχήμα του. Η ντάμα για να μπορέσει να διατηρήσει την πλάτη της σε ευθεία θέση, θα πρέπει να φέρει τα πόδια της μακριά από τον παρτενέρ της αλλάζοντας ταυτόχρονα τη γωνία που τοποθετεί το σώμα της. Αλλά για την πλειοψηφία των ανδρών με τους οποίους χόρεψα στο Buenos Aires, αυτό δεν ήταν αναγκαίο. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις αν γύρεις πάνω σε κάποιους καβαλιέρους, οι ίδιοι θα σου ζητήσουν να σταθείς όρθια και να χορέψεις στα δικά σου πόδια, παρά να πέσεις πάνω τους χορεύοντας, ρίχνοντας σε αυτούς το βάρος σου. Καθώς ακουμπάτε πάνω στον καβαλιέρο σας, μπορεί να υπάρξει η τάση να καμπυλώνετε την μέση σας, εκδηλώνοντας μια σαφή προέκταση του οπίσθιου τμήματος του σώματος σας, πράγμα αισθησιακό μεν για τον χορό αλλά και πιθανή αιτία για μελλοντικά προβλήματα στην πλάτη σας.

Είναι σημαντικό να είστε ήρεμη όταν χορεύετε. Προσωπικά θαυμάζω την υπέροχη γαλήνη που έχουν οι milongueros. Ακόμα και σε μια γεμάτη πίστα, μπορούν να κινούνται με ευκολία και ηρεμία. Αν υπάρξει κάποια σύγκρουση, σιωπηλά σταματούν και περιμένουν για να ανοίξει ο χώρος ώστε να συνεχίσουν χωρίς διακοπή. Αν μια ντάμα έχει ένταση στο σώμα της, η οποία είναι σίγουρο ότι προέρχεται από σκέψεις, φοβίες που έχει στο μυαλό της, αυτός θα το καταλάβει, θα το νιώσει.

Εφόσον η πίστα είναι συνήθως γεμάτη από milongueros που χορεύουν, δεν θα πρέπει να κάνετε μεγάλα βήματα σε αυτό το στυλ, όπως πιθανώς να κάνατε στο στυλ salon. Αρχικά χόρευα με τα μάτια μου κλειστά και τις φτέρνες μου σηκωμένες λίγο πιο πάνω από το πάτωμα. Τώρα χορεύω με τα μάτια μου ορθάνοιχτα και τις φτέρνες μου να ακουμπάνε στην πίστα. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή για εμένα.

Πιστεύω ότι όταν χορέψει κάποια για μια φορά με έναν milonguero στο Buenos Aires, δεν θα θέλει να ξαναχορέψει σε στυλ salon ποτέ ξανά. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει σύγκριση.


Verytangostore.com
The Embrace in tango
Επιμέλεια-Eλεύθερη Μετάφραση:2tango.gr

Google+0
Google+
http://2tango.gr/tangopedia/arthra/tango-embrace
YouTube0
YouTube
Instagram0
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.