Πως να χορέψετε σε αργή πίστα

 Τι γίνεται στην περίπτωση που η πίστα είναι σχετικά αργή;

     Δηλαδή το πάτωμα είναι από υλικά τα οποία δεν δίνουν την ταχύτητα (γλίστρημα που εσείς θέλετε);

 

Βασικά θα πρέπει να μην κάνετε τα παρακάτω:

 

     Ποτέ μην ρίξετε ταλκ, ταλκ βορικού οξέος ή οτιδήποτε παρόμοιο στην πίστα με σκοπό να διορθώσετε το πρόβλημα της επιφάνειας. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσετε επικίνδυνα, αόρατα, πολύ γλιστερά σημεία για τους άλλους. Γενικά κάθε εναλλαγή υφής της πίστας (γλιστερή/κολλητική) σε διάφορα της σημεία  μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τους χορευτές. Γενικά εαν η πίστα δεν είναι σε καλή κατάσταση το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στο σύνολο του και όχι επιμέρους.

     Ποτέ μη τοποθετείτε κερί στον πάτο των παπουτσιών σας  καθώς αυτό θα μεταφερθεί στην πίστα και θα δημιουργήσει γλιστερά κομμάτια πάνω της.

     Αν έχετε κάνει πρακτική σε κερωμένο πάτωμα, Ποτέ μη φοράτε τα παπούτσια σας  σε μια πραγματική πίστα χορού, καθώς θα μεταφερθεί μέρος του κεριού στην πίστα με αποτελέσματα τα οποία ήδη αναφέρθηκαν παραπάνω. Αντί αυτού φορέστε διαφορετικά παπούτσια, κρατώντας τα άλλα μόνο για την πρακτική.

 

Πως μπορούμε να γνωρίζουμε αν η πίστα είναι κερωμένη?

     Στην περίπτωση κατά την οποία δοκιμάζουμε κινήσεις με στροφές ή πίβοτς και οι οποίες δημιουργούν ελαφρώς σκονισμένα σημάδια στροβιλισμού στο τελείωμα της επιφανείας, ή ακόμα αφήνουν ένα μικρό κομμάτι της λεπτής σκόνης πίσω, τότε η πίστα είναι μάλλον κερωμένη.

 

Μερικές συμβουλές:

Φορέστε διαφορετικά παπούτσια.

     Αλλάξτε παπούτσια. Φορέστε τα πιο γλιστερά παπούτσια διαθέτετε. Τα παπούτσια χορού με νέες δερμάτινες σόλες είναι και τα πιο γλιστερά. Τα παπούτσια χορού με σόλες από σουέτ είναι και αυτά πολύ καλά, ιδιαίτερα αν το σουέτ από τις σόλες έχει χάσει το χνούδι του. Τα παπούτσια του Σουίνγκ (Swing) και τα  αθλητικά παπούτσια χορού (Capezio Dansneakers) είναι τα επόμενα. Αν έχετε απλά αθλητικά παπούτσια (worn-out running shoes or sneakers) μη διστάζετε να τα χρησιμοποιήσετε , αν και δεν σας το συνιστώ.

 

Κάντε κάποιες προσωρινές διορθώσεις στα παπούτσια σας.

     Οι περισσότερες από αυτές τις διορθώσεις περιλαμβάνουν την εύρεση κάποιων πραγμάτων τα οποία βοηθούν το γλίστρημα και η κόλληση τους στις σόλες. Σε περίπτωση που δεν έχετε αρκετά από αυτά τα αντικείμενα, τότε επιλέξτε την τοποθέτηση τους στο πόδι που χρησιμοποιείται περισσότερο για πίβοτς. Για τους άνδρες είναι συνήθως το αριστερό πόδι, ενώ για τις γυναίκες το δεξί.

     Οι παρεμβάσεις-διορθώσεις αυτές περιλαμβάνουν:

Χρήση κολλητικής ταινίας τύπου Gaffer (Gaffer tape) ή τύπου Tenacious (Tenacious tape)

     Οι συγκεκριμένες ταινίες αν κολληθούν στη σόλα των παπουτσιών δίνουν την κατάλληλη ολίσθηση. Και βέβαια αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να μετατρέψει έστω και προσωρινά  τα απλά παπούτσια του σε παπούτσια χορού.

Χρήση χορευτικών καλτσών τύπου peds

Οι κάλτσες αυτές τοποθετούνται πάνω από το παπούτσι, δίνοντας του ολισθηρότητα σε οποιαδήποτε πίστα.

Χρήση αυτοκόλλητων ταμπελλών (Name tags)

     Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε ότι είδος αυτοκόλλητες ταμπέλες μπορούμε να βρούμε, ακόμα και ταμπέλες τετραδίων. Ουσιαστικά κάνουν την ίδια δουλειά με τις ταινίες. Η τοποθέτηση γίνεται στις σόλες των παπουτσιών

Χρήση φαρμακευτικών προστατευτικών ποδιών (τσιροτάκια-moleskin)

     Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε τα λεγόμενα φαρμακευτικά επιθέματα  πόνου. Ουσιαστικά κάνουν την ίδια δουλειά με τις ταινίες. Η τοποθέτηση γίνεται στις σόλες των παπουτσιών

    

     Σίγουρα υπάρχουν και άλλες ιδέες….Χορέψτε διαφορετικά

     Είναι πολύ δύσκολο να χορεύετε σε μια σκληρή και όχι ολισθηρή πίστα, χωρίς να εξασκείσετε πίεση στα γόνατα σας. όσο λιγότερο ολισθηρή είναι η πίστα τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τα γόνατα σας.     

     Το πρόβλημα είναι ότι και το τάνγκο όπως και τόσοι άλλοι χοροί περιλαμβάνει κάποιες κινήσεις (twisting or pivoting).

Μπορείτε να προσπαθήσετε τα παρακάτω:

     Σηκώνεται τα πόδια από την πίστα περισσότερο από το κανονικό

     Αφαιρέστε όλες τις κινήσεις τύπου τουίστ (twist) από τη χορογραφία σας, τουλάχιστον για την ώρα που χορεύετε σε αυτή την πίστα.

     Αν εκτελείτε που και που κάποια κίνηση τύπου τουίστ (twist) σηκώστε ψηλά τα πόδια σας και πατήστε σε νέα θέση με κάποιου είδους έκταση αντί να κινήστε (twist) στο ίδιο μέρος.

     Μεγαλώστε τα διαστήματα κατά τα οποία ξεκουράζεται τα πόδια σας, και κυρίως τα γόνατα σας.

Google+0
Google+
http://2tango.gr/tangopedia/symvoules/argi-pista
YouTube0
YouTube
Instagram0
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.