Το τανγκό των Χριστουγέννων

2015
Συγγραφέας: Γιάννης Ξανθούλης
Εκδόσεις: Διόπτρα

Ένα τανγκό για τα Χριστούγεννα γίνεται αφορμή να ανατραπεί ο «αμφίσημος» –έτσι κι αλλιώς– αισθηματικός κόσμος του Στρατοπέδου Βάτη στον Έβρο. Ένα τανγκό που ξεδιπλώνει ρυθμικά σχέσεις και απελπισίες μέσα από ξεκαρδιστικά δραματικές συγκυρίες. Καταγραφέας όλων αυτών ο Λάζαρος Λαζάρου, που γίνεται μάρτυρας ερώτων, θανάτων και εορταστικών πανικών. Έτσι, τα Χριστούγεννα του 1970 θα καταχωρηθούν στη μνήμη του σαν σκοτεινός αισθησιακός εφιάλτης, που θα τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή με ένα αθεράπευτα ρυθμικό τανγκό.

Το νόημα του Τανγκό

2015
Συγγραφέας: Christine Denniston
Εκδόσεις: Αλεξάνδρεια

Από τα στενοσόκακα του Μπουένος Άιρες ως την παρισινή υψηλή κοινωνία, το βιβλίο αυτό αφηγείται την εκπληκτική ιστορία του χορού που μάγεψε τον κόσμο -μια ιστορία ανάμεσα στην πολιτική και το πάθος, τη μετανάστευση και τον ερωτισμό. Το νόημα του τάνγκο δείχνει πώς γεννήθηκε αυτός ο χορός στις ιδιάζουσες συνθήκες της Αργεντινής προς το τέλος του δέκατου ένατου αιώνα, όταν ένα κύμα εισροής ευρωπαίων εργατών κι ένα περίσσευμα ανδρών πλημμύρισαν τη χώρα· πώς η Τανγκομανία κατέλαβε όλο τον κόσμο στις αρχές του εικοστού αιώνα· πώς το πραξικόπημα της δεκαετίας του '50 έπνιξε την επιρροή του τάνγκο για μια ολόκληρη γενιά· και πώς η θεατρική παράσταση Τάνγκο Αργεντίνο πυροδότησε την αναγέννησή του που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Καταξιωμένη μορφή της διεθνούς κοινότητας του τάνγκο, η Κριστίν Ντένιστον έζησε κοντά στους τελευταίους μιλονγκέρος της Χρυσής Εποχής, έμαθε απ' αυτούς τα μυστικά του τάνγκο στο Μπουένος Άιρες κι έγραψε το βιβλίο που εκείνοι δεν έγραψαν ποτέ. Σ' αυτό περιγράφει τις τεχνικές και αποκαλύπτει τα μυστικά που τους έκαναν τόσο εξαιρετικούς -μυστικά που κάθε χορευτής μπορεί να εφαρμόσει στο δικό του χορό σήμερα- δείχνοντας ότι εκείνο που έχει να μάθει κανείς δεν είναι μια απλή ακολουθία βημάτων αλλά μια ολόκληρη γλώσσα επικοινωνίας με δικό της λεξιλόγιο, γραμματική και απίστευτη εκφραστικότητα. Δείχνει έτσι γιατί το αυθεντικό τάνγκο σε ανταμείβει πολύ περισσότερο όταν καταλάβεις ότι δεν πρόκειται για ασκήσεις αεροβικής ή ακροβατικές επιδείξεις αλλά για "δυο καρδιές" που κινούνται σαν μία, με τον πιο ευχάριστο και άνετο τρόπο, κι όταν το βάλεις στην καρδιά σου σαν όχημα μυστικής επικοινωνίας και οικειότητας του ζευγαριού.

Είτε είστε αρχάριοι είτε ειδήμονες, είτε χορευτές είτε απλώς θαυμαστές, αυτό το υπέροχο βιβλίο είναι ο τέλειος παρτενέρ για να απολαύσετε μαζί του τον πιο συναρπαστικό και αγαπημένο χορό του κόσμου.

Τάνγκο ο χορός του πάθους

Tango para principiantes

2011
Συγγραφέας: Horacio Salas
Εκδόσεις: Γνώση

Τι είναι το τανγκό; Μια μουσική. Ένας χορός. Ένα τραγούδι. Ένα βλέμμα που κοιτάζει αλλιώτικα τον κόσμο. Μια φιλοσοφία. Ένα συναίσθημα. Μια συγκίνηση. Η μυθική διάσταση του καθημερινού. Η νοσταλγία. Η εγκατάλειψη. Ο χωρισμός των ερωτευμένων. Ο καημός για έναν έρωτα που χάθηκε. Οι άνθρωποι που αδιαφορούν για τον πόνο του άλλου. Η ποίηση των συνοικιών. Η ιερότητα της φιλίας. Η κοινωνική ιστορία του Ρίο δε λα Πλάτα. Τα ζευγάρια που ριγούν χορεύοντας. Η μουσική που ξυπνάει αναμνήσεις. Η ταύτιση με τις ιστορίες των άλλων. Όλα αυτά, και άλλα πολλά, είναι το τανγκό. Το αργεντίνικο βέβαια.

Τι είναι το τανγκό; Πώς γεννήθηκε και πώς εξελίχθηκε. Το Τανγκό για Αρχάριους παρακολουθεί μ’ έναν συνθετικό και αισθαντικό τρόπο την ιστορία μιας μουσικής που ξεπήδησε απ’ τις φτωχογειτονιές του Ρίο δε λα Πλάτα, για να γίνει το βασικό «στοιχείο ταυτότητας» του Αργεντινού και να κατακτήσει αμέσως έπειτα την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο.

Στις σελίδες του παρελαύνουν οι σημαντικότερες στιγμές αυτής της εξέλιξης, οι κορυφαίοι δημιουργοί του, αλλά και τα μυστικά των κορυφαίων χορευτών του.

Μεγάλοι αργεντινοί συγγραφείς όρισαν το τανγκό σαν «μια δυνατότητα χωρίς όρια», «μια μελαγχολία, που μπορείς να τη χορέψεις», αλλά πάνω απ’ όλα σαν ένα μοναδικό φαινόμενο που σφράγισε τη φυσιογνωμία μιας ολόκληρης περιοχής.

Το βέβαιο είναι πως η μουσική του Ρίο δε λα Πλάτα, υπεραιωνόβια πια, δεν έχει χάσει τίποτα από την ορμή και το σφρίγος της. Οι θρύλοι, σαν τον Κάρλος Γαρδέλ, είναι ακόμη ζωντανοί, οι παθιασμένοι στίχοι τραγουδιούνται ακόμα με την ίδια συγκίνηση στις πιο απίθανες μεριές του κόσμου, και οι νέοι, οι σημερινοί νέοι, νιώθουν πως το τανγκό είναι και δικός τους χορός.

Η Ενωτική Δύναμη του Χορευτικού Έρωτα

Die einende Kraft des tanzenden Eros

2001
Συγγραφέας: Ralf Sartori-Petra Steidl
Εκδόσεις: Κονιδάρης

Όλοι λένε ότι το τανγκό είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός χορός. Είναι, δηλαδή, μια φιλοσοφία. Όμως, μέχρι σήμερα, κανείς δεν είχε την υπομονή να προσεγγίσει, μέσω της γραφής, αυτή τη φιλοσοφία.

Ξεκινώντας από το Παρίσι και το Βερολίνο, το τανγκό γνώρισε στην Ευρώπη μια αναγέννηση με το όνομα «Tango Argentino» (αργεντίνικο τανγκό). Επειδή όμως αυτή η ετικέτα υπονοεί κυρίως τη συνεισφορά της Ουρουγουάης και ειδικότερα του Μοντεβιδέο στην ιστορία της γέννησης και της εξέλιξης αυτού του χορευτικού φαινομένου, στο εξής θα το αναφέρουμε απλά ως τανγκό. Θα αποδείξουμε αναλυτικά ότι αυτός ο χορός, που αποτελεί το κεντρικό θέμα του βιβλίου μας, δεν έχει καμιά ομοιότητα-πέρα από το όνομα-με τον ομώνυμο χορό που ανήκει στους κλασικούς διεθνείς χορούς.Το τανγκό που περιγράφουμε εμείς, εμφανίζεται στα καυτά χωνευτήρια της περιοχής του Rio de la Plata όπου ζούσαν μετανάστες, και πιο συγκεκριμένα στα arrabales (προάστια) του Μπουένος Άιρες, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Όπως δείχνει η αλματώδης εξάπλωσή του, είναι ένας διεθνής χορός που δεν υπέκυψε όμως ποτέ σε κάποιους κανόνες. Αυτός είναι ο λόγος που το τανγκό δεν υπάρχει έτσι απλά, αλλά παραμένει ακόμα ένας χορός ζωντανός και επίκαιρος. Οι αρχές στις οποίες βασίζεται είναι διαχρονικές και διεθνείς. Είναι η χορευτική ιστορία του έρωτα με τις διάφορες αποχρώσεις του, που επαναλαμβάνεται αιώνια μεν αλλά πάντα ποικιλότροπα και με νεωτερισμούς. Αντικατοπτρίζει τη στιγμιαία πραγματικότητα της συμπεριφοράς μας απέναντι στον ερωτικό μας σύντροφο. Όμως, για να μπορέσει να εξελιχθεί, απαιτεί από εμάς να φτιάξουμε την ιδανική μορφή του έρωτα και να την εκδηλώσουμε μέσα από την τεχνική μας στο χορό.

Περισσότερα

Google+0
Google+
https://2tango.gr/media/biblia
YouTube0
YouTube
Instagram0
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.