Οικειότητα και Κανόνες (Intimacy & Codigos)

Συναισθήματα

     Ο κλειστός εναγκαλισμός στο ταγκό περιλαμβάνει το άγγιγμα του άλλου με το μισό ή και όλο το σώμα σας. Αυτό όπως καταλαβαίνεται οδηγεί σε κάποια οικειότητα. Οι κανόνες του ταγκό (codigos of tango) είναι ένα σύνολο κανόνων-κωδικών οι οποίο προστατεύουν κάποιον από αυτή την οικειότητα. Αυτοί οι κανόνες διαφέρουν λίγο από μιλόγκα σε μιλόγκα και από πόλη σε πόλη, χωρίς βέβαια να υπάρχουν κάπου καταγεγραμμένοι.

Πως θα αντιμετωπίσετε την οικειότητα του ταγκό

Κρατείστε τον εναγκαλισμό του ταγκό

      Οποιεσδήποτε συναισθήματα που έχετε κατά τη διάρκεια του χορού, εκφράστε τα μόνο μέσα από την ποιότητα του χορού σας.
Δεν εκφράζετε την απόλαυση σας σέρνοντας το χέρι σας σε διάφορα σημεία του σώματος της παρτενέρ σας. Αυτό αποτελεί παραβίαση της εμπιστοσύνης που σας δείχνουν όταν χορεύουν μαζί σας. Αυτό θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει πρόβλημα σε αυτήν στην περίπτωση κατά την οποία έχουν κάποιο μόνιμο παρτενέρ ή μια σχέση που την βλέπει εκείνη την στιγμή.
Είναι αρκετά κοινό στο ταγκό να υπάρχει επαφή με το κεφάλι ή το σαγόνι αλλά αν το επιχειρήσετε φροντίστε να υπάρχει συναίνεση. Στην περίπτωση που το άλλο μέρος δεν συναινέσει σε αυτή την κίνηση απλά σεβαστείτε το, καθώς δεν είναι απαραίτητο για το χορό, αν και οι περισσότεροι χορευτές του ταγκό είναι εξοικειωμένοι με αυτή την επαφή. Αν χορέψετε με κάποιον ο οποίος εφαρμόζει αυτή την επαφή, μην προσβληθείτε δεν πρόκειται για ακατάλληλη χειρονομία.

Ότι και αν αισθανθείτε κατά τη διάρκεια του χορού, θα πρέπει να ξέρετε ότι αρχίζει και τελειώνει με αυτό τον χορό.

     Όταν τελειώσει η τάντα πείτε ένα ευχαριστώ και απομακρυνθείτε. όταν απομακρύνεστε θα πρέπει να σταματήσουν και τα όποια συναισθήματα. Δεν είναι και πολύ δόκιμο να παραμένετε με έναν παρτενέρ απλά επειδή είχατε έναν όμορφο χορό μαζί του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα του παρτενέρ σας με τους οικείους του, τους φίλους τους και θα σας δυσκολέψει και προσωπικά ώστε να έχετε μελλοντικούς χορούς μαζί του ή ακόμα και με άλλους παρτενέρ. Μην ξεχνάτε η προστασία της πρόσβασης στο χορό, η δικής σας αλλά και των άλλων είναι πρώτη προτεραιότητα.

Στο Ταγκό δεν δίνουμε το επώνυμο μας και δε ρωτάμε προσωπικές ερωτήσεις

     Γενικά το ταγκό είναι ένας χώρος ανωνυμίας. Αυτό σημαίνει ότι το ταγκό είναι μια απόδραση από τα καθιερωμένα κοινωνικά στάτους. Όλοι αλληλεπιδρούν ως ίσοι.

Με στόχο την προστασία από την οικειότητα του ταγκό, θα πρέπει αυτό να είναι ένας χώρος στον οποίο οι άνθρωποι θα νιώθουν προστατευμένοι από ρομαντικές περιπέτειες.

     Για αυτόν το λόγο δεν είναι κατάλληλο να ζητάμε από κάποιον το τηλέφωνο, ή να ζητάμε ραντεβού. Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι αυτό συμβαίνει, αλλά θα πρέπει όταν συμβαίνει να γίνεται με διακριτικό τρόπο. Το καλύτερο θα είναι να τους γνωρίσετε λίγο πρώτο και ύστερα να κάνετε την κίνηση σας.
Αν ζητήσετε χορό, από κάποια η οποία έχει παρτενέρ, χαιρετίστε πρώτα τον παρτενέρ της και ύστερα ρωτήστε τον είτε προφορικά είτε με νεύμα για την άδεια του να ρωτήσετε την παρτενέρ του για χορό. Αυτό δε σημαίνει ότι η γυναίκα είναι περιουσιακό στοιχείο του άλλου.

     Αυτό σημαίνει ότι αφήνεται την παρτενέρ να γνωρίζει ότι θα σεβαστείτε τη σχέση κατά τη διάρκεια του χορού. Αν έχετε είδη κάνει το βήμα του καμπεσέο (cabeceo) με κάποια η οποία κάθετε με κάποιον άλλο, θα πρέπει αυτή να παραμείνει στη θέση της να τους πλησιάσετε να χαιρετίσετε και σφίξετε χέρια με τον παρτενέρ της πριν κατευθυνθείτε προς την πίστα. Δε χρειάζεται να ανταλλάξετε ονόματα, αλλά το να σώσετε τα χέρια είναι σημαντικό.

Προσωπική Υγιεινή

     Σε γενικές γραμμές, η εφίδρωση και άλλες ταλαιπωρίες που είναι απλά ένα αποτέλεσμα του να είναι κάποιος κοντά σε ένα άλλο πρόσωπο, και είναι αποδεκτά στο ταγκό, και δεν μπορούμε να σπάσουμε μια τάντα (tanda) για τέτοιου είδους λόγους αλλά και ούτε να σχολιάσουμε το άτομο αυτό σε άλλα άτομα.
Αν είναι εύκολο, θα πρέπει να είστε καθαροί και πλυμένοι. Αν φοράτε κολόνια ή άρωμα σκεφτείτε την ποσότητα του καθώς ο παρτενέρ σας δεν θα θέλει να το φοράει και αυτός όλη την βραδιά, Επίσης, σκεφτείτε ότι οι παρτενέρ σας θα βρίσκονται κοντά στο λαιμό σας και άρα θα πάρουν μια γερή δόση. Προσέξτε επίσης τη στοματική μυρωδιά σας, καλό θα ήταν να φέρνεται μαζί σας τσίχλες ή καραμέλες και φυσικά δεν το συζητάμε να έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας, ο άλλος δεν είναι υποχρεωμένος να υποφέρει την φρικτή ανάσας σας, επίσης προσέχετε τη φάγατε πριν, ένα φαγητό το οποίο σας δίνει άσχημη μυρωδιά στο στόμα να ξέρετε ότι είναι ένα εφιαλτικό σενάριο για τον παρτενέρ σας, ιδιαίτερα όταν θα πρέπει να το υποστεί για μια ολόκληρη τάντα. Αν δε βγάλετε κακό όνομα όσο αφορά την προσωπική σας υγιεινή τότε μάλλον θα αργήσετε να βρείτε παρτενέρ, τουλάχιστον σε έναν συγκεκριμένοι χώρο.

Φωτογραφία

      Το ταγκό είναι λίγο ιδιωτική κατάσταση. Μπορείτε να ζητήσετε από φωτογράφους να μην βγάζουν φωτογραφίες ή αν το έχουν κάνει ήδη αφαιρέστε τους το δικαίωμα να τις αναρτούν ή να κάνουν χρήση τους χωρίς την άδεια σας. Αν κάποιος θέλει να φωτογραφίσει τους χορευτές θα πρέπει να ρωτήσει από τους οργανωτές ώστε να κάνουν μια ανακοίνωση στον κατάλληλο χρόνο, έτσι ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν την πρόθεση σας να χρησιμοποιήσετε τις φωτογραφίες τους, και πως μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας κλπ.
Κτίστε εμπιστοσύνη με τους χορευτές με το να είστε επιλεκτικοί με τις φωτογραφίες που αναρτάτε (φροντίστε ο καθένας δείχνει πολύ όμορφος, είναι μια καλή αρχή).
Τέλος, σεβαστείτε την ιδιωτική ζωή των χορευτών και την οικειότητα και την λεπτότητα του ταγκό.

Μάθηση

      Παρακολουθείστε μαθήματα
Είναι αγενές και απερίσκεπτο να περιμένετε από τους πιο έμπειρους χορευτές να σας διδάξουν τι πρέπει να ξέρετε κατά τη διάρκεια που χορεύουν. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην παρακολουθήσετε μαθήματα.
Η πράκτικα (practica) είναι ένα μέρος για πρακτική, αυτών που μάθετε σε μια τάξη. Αν είστε συνεχώς αφοσιωμένοι στο χορό και προσπαθείτε να τον κάνετε μια ευχάριστη εμπειρία για εσάς και την παρτενέρ σας, ο καθένας θα είναι ευχαριστημένος να εξασκείτε μαζί σας.

Διδασκαλία

     Αν δε γνωρίζετε τα βήματα τέλεια, τότε δεν μπορείτε και ούτε είναι σωστό να προσπαθείτε να διδάξετε τους άλλους. Πείτε στους αρχάριους να παρακολουθήσουν μια τάξη και να μιλήσουν με ένα δάσκαλο ή με έναν πιο έμπειρο χορευτή

Google+0
Google+
https://2tango.gr/tangopedia/oikiotita-kanones
YouTube0
YouTube
Instagram0
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.