Milongas & Practicas

Μιλόγκα (Milonga)

      Οι κοινωνικές εκδηλώσεις χορού λέγονται Μιλόγκας (milongas). Είναι κάτι αντίστοιχο των πάρτυ (party) ή των βραδιών χορού (dance nights).
      Ο όρος Μιλόγκα (Milonga) αναφέρεται επίσης και στον πιο γρήγορο τύπο τάγκο.
      Τις περισσότερες φορές γίνονται  στο ίδιο μέρος κάθε εβδομάδα ή μια φορά το μήνα. Κάθε πόλη έχει έναν ιστότοπο (website) από τον οποίο ανακοινώνονται οι συναντήσεις για Μιλόγκα (Milongaς).
      Συνήθως υπάρχει ένα αντίτιμο εισιτηρίου στην πόρτα (5-10 ευρώ) το οποίο περιλαμβάνει και ποτό και διαρκεί όλη την ώρα του χορού. Στη Μιλόγκα (Milonga)  αν και κανονικά δεν υπάρχουν κανόνες ένδυσης (dress code) κάποιοι ντύνονται πολύ καλά ενώ άλλοι πιο απλά (casually).
      Η Μιλόγκα (Milonga) είναι ένα μέρος στο οποίο ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος να εκφράσει τον εαυτό του επιδεικτικά με τα ρούχα και τα φορέματα.
      Συστήνουμε ότι οι αρχάριοι οι οποίοι θέλουν να παρακολουθήσουν μια Μιλόγκα (Milonga) να το κάνουν με παρέα από φίλους οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι ώστε να υπάρχουν έμπειροι παρτενέρ για χορό.

 

Πράκτικα (Practica)

      H Πράκτικα (Practica) είναι μια ανεπίσημη μορφή Μιλόγκα (Milonga).
      Υπάρχει DJ ο οποίος παίζει μουσική και άνθρωποι οι οποίοι δείχνουν πρακτικές και τεχνικές με όποιους βρίσκονται εκεί.
      Σε κάποιες πόλεις, οι άνθρωποι ντύνονται πιο πρόχειρα για μια πράκτικα, τα φώτα είναι συνήθως ανοικτά και το εισιτήριο φθηνότερο (5-8 ευρώ).
      Μερικοί άνθρωποι έρχονται ως ζευγάρι και δεν αλλάζουν παρτενέρ. Πολλοί άνθρωποι έρχονται μόνοι, ώστε να κάνουν πρακτική με άλλους. Μερικοί αλλάζουν παρτενέρ μετά από μια τάντα (tanda) δηλαδή μια περίοδο τεσσάρων συνεχόμενων τραγουδιών-χορών, ενώ άλλοι μπορούν να χορεύουν μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
      Σε αντίθεση με την Μιλόγκα (Milonga), ο καθένας μπορεί να σταματήσει κατά τη διάρκεια ενός χορού και να κάνει ερωτήσεις. Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να δοκιμάσουν νέα πράγματα, να δουλέψουν συγκεκριμένες φιγούρες ή να ζητήσουν από φίλους να τους δείξουν κάποιες κινήσεις.
      Σε μια Μιλόγκα (Milonga)  είναι απαράδεκτο να αρχίσεις να κριτικάρεις ή να διορθώνεις την τεχνική του παρτενέρ σου.
      Σε μια Πράκτικα(Practica) είναι πολύ καλό να δίνουμε καλοπροαίρετες συμβουλές στον/στην παρτενέρ μας, αφού βεβαιωθούμε ότι αυτός/ή το θέλει και δεν έχει πρόβλημα. Σε μερικούς αρέσει να παίρνουν συμβουλές από άλλους χορευτές ενώ άλλοι προτιμούν να παραμένουν στις οδηγίες του δασκάλου τους.
      Μερικοί χορευτές θεωρούν τις Πράκτικα(Practicaς) ως Μιλόγκα (Milongaς). Αν και μερικοί είναι ενδεδυμένοι απλά και προσπαθούν με συμβουλές  να βελτιώσουν την τεχνική τους, οι άλλοι μπορούν να είναι ντυμένοι επίσημα να χρησιμοποιούν το Γκαμπεσέο (Cabeseo) και απλά να χορεύουν. Βέβαια δεν θα πρέπει να δυσανασχετούν όταν κάποιοι σταματούν τον χορό για να ρωτήσουν κάτι.

 

Ποτό

     Αν και μερικές Μιλόγκας σερβίρουν ποτό (κρασί) και μερικοί χορευτές πίνουν, ουσιαστικά θα βγείς εκτός χορού αν έχεις πιεί αρκετά ώστε να επηράζεις τον χορό των άλλων. Ο χορός αυτός απαιτεί το 100% της τεχνικής που διαθέτει ο καθένας μας. Στην περίπτωση που κάποιος πιεί αρκετά ώστε να μην είναι σίγουρός για την ακεραιότητα των κινήσεων του στην πίστα καλύτερα θα ήταν να χαλαρώσει βλέποντας τους άλλους να χορεύουν.

 

Η Μουσική

     Η  μουσική του τάγκο παίζεται σε διαστήματα τα οποία λέγονται τάντας (tandas)
      Στις Μιλόγκας ο DJ παίζει μουσική σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα λέγονται τάντας (tandas) των τριών ή τεσσάρων κομματιών από την ίδια περίοδο. Ο αριθμός των κομματιών σε κάθε τάντα διαφέρει ανάλογα από το είδος της μουσικής.
      Στη Μιλόγκα (το γρήγορο είδος)  και στα Βάλς (vals) παίζονται συνήθως τρία τραγούδια σε κάθε τάντα.
      Τα τραγούδια τάγκο παίζονται σε αριθμό τεσσάρων σε κάθε τάντα.
      Συνήθως ακούς δυο τάντας από Μιλόγκας, μετά μια τάντα από βάλς, δυο τάνατα από τάγκο και μια τάντα από μιλόγκα σε επαναλαμβανόμενους κύκλους.
      Ένας άλλος συνδυασμός ο οποίος μπορεί να ακουστεί κυρίως απογευματινές ώρες είναι:  μια τάντα τάγκο, μια τάντα βάλς, μια τάντα τάγκο, μια τάντα μιλόγκα, μια τάντα τάγκο και μερικά τραγούδια νέοτάγκο (neotango) σε επαναλαμβανόμενους κύκλους.
      Βέβαια είναι φανερό ότι δεν ακολουθούνται οι παραπάνω συνδυασμοί από όλους του DJs.

 

Ζωντανή Μουσική

     Ο χορός με ζωντανή μουσική είναι ξεχωριστός διότι η οδηγοί δεν γνωρίζουν το είδος των τραγουδιών που θα ακουστούν. Αυτό περιορίζει το χορό τους.
      Οι ζωντανές ορχήστρες συνήθως δεν παίζουν σε τάντας και μπορεί να παίξουν μόνο μια μιλόγκα, πράγμα το οποίο καθιστά την αλλαγή των παρτενέρ χαοτική έως αδύνατη.
      Όταν μια ζωντανή ορχήστρα παίζει για τους χορευτές, είθισται οι χορευτές να αποδίδουν σεβασμό σε αυτή και τους μουσικούς της με το να μην χορεύουν στη διάρκεια του πρώτου τραγουδιού.

Google+0
Google+
https://2tango.gr/tangopedia/milongas-practicas
YouTube0
YouTube
Instagram0
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.